Laddar...
logo_kontur.gif
Galleriet

Det var trångt mellan montrarna på mässan Det Goda Köket i Älvsjö fredagen den 7 november. Här är några av dem som var där.
Redaktion

Åke Lindberg
(ansvarig utgivare)
Mobil: +46 708 99 27 12
akeyoungrascal@gmail.com

Dan Jörgenson
Mobil: +46 708 99 27 10

Om oss


Restaurang Grodan har blivit hustomten Archies andra hem 2008-06-24 10:30:25

IRMI PERSSON;Hans namn är Archibald Nils Rosenwald, i februari fyllde han 82 och alltsedan pensioneringen från toppjobbet på Stockholms Lokaltrafik har han varit hustomte på restaurang Grodan.
– Under de senaste åren har Grodan varit mitt andra hem, konstaterar Archie, som han kort och gott kallas.

Det började när Archie en sommardag för 15 år sedan slog sig ner på Grodans uteservering – en krog han tidigare aldrig hade besökt. Antalet gäster var stort och servitriserna hade svårt att hinna med allt som skulle göras.

– På ett bord stod en hög med använt porslin. Jag tog tallrikarna och bar in dem till köket. Den dåvarande hovmästaren, Tanja hette hon, förklarade att det jag gjorde var fel. Jag kunde ramla på det hala golvet och skada mig. Jag var ju inte anställd och därmed inte försäkrad.

Men Archie berättade att han just hade gått i pension och att hans enda önskan var att kunna stå till tjänst. Praktisk taget varje vardag alltsedan dess har han lämnat sin lilla hyreslägenhet på 43 kvadratmeter i Vällingby för att åka till restaurangen på Grev Turegatan. Från åtta-nio på morgonen till sex-sju på kvällen har han svarat i telefon och plockat av på borden, hälsat på gästerna och varit behjälplig där så har behövts.

– Jag har oftast haft längre pass än de anställda. På lördagarna har jag ofta också åkt in för att hjälpa till, säger Archie.

Han har aldrig krävt ersättning och inte heller fått någon utöver det mål mat han bjudits på när lunchgästerna gått tillbaka till sina kontor.

IRMI PERSSON;– Men det är viktigt att påpeka att Archie är helt fri att göra det han själv vill. Han har inte några tider att passa. Och vi månar om honom. Vill han ha en drink så bjuder vi naturligtvis på det och när han fyllt år så har han kunnat bjuda ett 60-tal vänner hit till Grodan. Förtäring och dryck har vi naturligtvis stått för, säger Leif ”Blixten” Henriksson, en av restaurangens ägare. Han vill inte att någon ska få uppfattningen att de utnyttjar Archie.
– Tvärtom. Jag tror att många äldre som i dag sitter ensamma hemma skulle må bra av att ha ett ställe att kunna gå till varje dag, säger Blixten.

År ut och år in har Archie varit ett stående inslag på Grodan, fram till i julas.
– Jag har varit lite krasslig. Hamnade på sjukhus i februari på grund av problem med hjärtat. Jag låg inlagd i tre dagar men de fann inget allvarligt fel. Nu när våren är här räknar jag med att komma till Grodan oftare, säger Archie, som alltid levt ensam.
– Jag har haft ett stort behov av att träffa människor och vara social. Det har Grodan gett mig.

Archies bakgrund är enligt honom själv en viktig förklaring till att han blivit den hustomte många av Grodans gäster ser honom som.
I början av 20-talet reste hans mamma till Paris för att trösta sig efter ett kortvarigt misslyckat äktenskap. Där träffade hon och blev förälskad i en rysk jude som hade flytt hemstaden Odessa i samband med den ryska revolutionen.
– Min mamma tyckte han såg så bra ut, säger Archie, som är född 1926 i Landskrona, mammans hemstad, dit paret hade flyttat.

Archie, som var enda barnet, hölls hårt under uppväxten. Pappan var sträng mot sonen och otrogen mot hustrun och äktenskapet var olyckligt.
– Det var ingen harmonisk uppväxt, minns Archie.

Efter två års studier i juridik vid Lunds universitet flyttade Archie till Stockholm för att fortsätta sina studier.  Men lika mycket drevs han av en önskan att lämna det gamla bakom sig; börja ett nytt liv på betryggande avstånd från sin far.
I januari 1947 anlände han till Stockholm. Via en annons i Dagens Nyheter fick han kontakt med en tidningsförsäljerska som erbjöd honom rum i sin lägenhet på Sveavägen mot att han hjälpte henne sälja tidningar.
Efter någon månad fick han nytt jobb, som rumsförmedlare på Turistbyrån vid Gustav Adolfs Torg. Han tjänade 50 öre i timmen. I ersättningen ingick också ett rum på ett hotell. Ett par år senare, när han också hade avbrutit pluggandet vid sidan av, fick han jobb på Långholmen som fångvårdsassistent.
– Min uppgift var att läsa fångarnas brev. Det var viktigt att kartlägga deras bekanta och flickvänner och vanor om de skulle få för sig att rymma.

Archie upplevde jobbet som pressande eftersom det hände att frisläppta fångar, som han stötte på ute på stan, kom fram och ville språka.
Han var därför tacksam över att få jobb på Stockholms Spårvägars personalavdelning. Året var 1954 och på SL blev han kvar ända fram till pensioneringen.

I barndomshemmet hade han lärt sig både engelska, som föräldrarna talade med varandra, och tyska, därför att man hade tyska hembiträden. Franska, som hans föräldrar talade när de inte ville att sonen skulle förstå, lärde han sig först senare. Frankrike har han för övrigt ett kluvet förhållande till.

– Trots att jag passerat Paris vid flera tillfällen genom åren i samband med resor i Europa, Mellanöstern och Nordafrika så dröjde det fram till mitten av 70-talet innan jag kunde förmå mig att övernatta där. I mina ögon var Paris, på grund av att mina föräldrar hade träffats där, ett syndens näste. Det satt djupt, konstaterar han.

Tack vare sina språkkunskaper utsågs Archie 1973 till SL:s inofficielle utrikesminister. Jobbet innebar bland annat att han fick ta emot otaliga utländska delegationer som kom till Stockholm för att studera SL:s vid den tiden hypermoderna trafikcentral.

En person han lärde känna vid den tiden var USA:s ambassadör i Frankrike, Vernon Walters, som var besatt av tunnelbanor.
– Ambassadören hade tunnelbanor på hjärnan. Han lär ha besökt alla världens tunnelbanor förutom två. Honom träffade jag här i Stockholm vid två tillfällen. Sista gången bjöd han mig och en hög svensk militär på middag ute på Djurgården. Det var väldigt trevligt.

Ofta hittar man Archie sittandes vid baren på Grodan, smuttandes på ett glas champagne och med L´Express framför sig.
– Jag har alltid tyckt om att läsa tidningar. L´Express läser jag varje vecka. Håller franskan vid liv, säger han.

Åke Lindberg
ake.lindberg@comhem.se

Tillbaka till startsidan
0 Kommentarer




9 frågor till
Johan Jureskog
Irmi Persson;
… ägare till Rolfs Kök på Tegnérgatan i Stockholm och med i Svenska Kocklandslaget.
Läs mer...
Beställ böcker

nd14.JPG

Norwegian Design 2014-15

I boken är 32 av Norges allra bästa designbyråer representerade. Var och en presenteras bland annat med en redaktionellt skriven case study som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Dessutom har två av de främsta experterna på området skrivit var sin essä, över flera sidor och rikt illustrerad, om den historiska utvecklingen av norsk grafisk design respektive industridesign. 

Designen är gjord av Creuna Norge.

cover.jpg

Creative Swedish Agencies 2012

 

I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder.
Omslagsdesignen är gjord av Happy F&B.

cfr_cover_salmon.jpg

Classy Finnish Restaurants
232 sidor – presenterar i text, på engelska, och i vackra bilder 52 av de allra bästa finska restaurangerna, varav 30 i Helsingfors. Nytt med Classy Finnish Restaurants är att för första gången publicerar vi en bok med två olika omslag. 

Creative Swedish Agencies
Creative Swedish Agencies
I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Omslagsdesignen är gjord av Dolhem Design.



Classy Norwegian Restaurants   250 sidor - presenterar i text på engelska och i vackra bilder 50 av de allra bästa norska restaurangerna, från Tromsø till Toscana.


Classy Restaurants and Cafés in Stockholm , 275 sidor - presenterar i text och vackra bilder Stockholms bästa restauranger och caféer.


Norwegian Design 08/09 , 240 sidor - presenterar 48 av Norges ledande grafiska och industridesignbyråer samt deras kunder.